Do štrajku sa napokon zapoja aj niektoré cirkevné a súkromné školy

25.11.2012 Bratislava

Bratislava 25. novembra (TASR) – Niektoré súkromné a cirkevné školy od štrajku neodradilo ani odmietavé stanovisko združení, ktoré ich zastupujú. Podľa informácií odborárov účasť na štrajku, ktorý odštartuje v pondelok (26. 11.) o 6.00 h, nahlásilo deväť súkromných a desať cirkevných stredných škôl. Podpredseda zväzu zodpovedný za stredné školy Martin Maták však pre TASR v piatok (23. 11.) povedal, že ich môže byť aj viac.

Predseda Združenia základného školstva v odborovom zväze František Šary potvrdil, že učiť nebudú ani niektoré základné súkromné a cirkevné školy. „Presné číslo neviem, majú nám ho nahlásiť v pondelok,“ povedal. Prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Slovenska Saskia Repčíková aj prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska Ján Horecký registrujú, že niektoré školy, ktoré pod nich spadajú, od pondelka nebudú učiť. Ich počty však nemonitorovali. „Školy v tomto mali úplnú slobodu,“ uviedol Horecký.

K štrajku vydalo odmietavé stanovisko Združenie katolíckych škôl Slovenska aj pred jednodňovým štrajkom, ktorý sa konal 13. septembra. Napokon sa zapojilo asi 13 cirkevných škôl. Napríklad v Žilinskej diecéze sa nevyučovalo na šiestich cirkevných ZŠ a dvoch gymnáziách. Štrajk vtedy podporila aj viac ako stovka súkromných škôl.

Združenia, ktoré zastupujú cirkevné a súkromné školy, štrajk odmietli a rozhodli sa vydať vlastnou cestou. Spustili Petíciu za spravodlivé, hospodárne a nediskriminačné financovanie slovenského školstva. Po vyzbieraní 100.000 podpisov od občanov sa chcú obrátiť priamo na poslancov Národnej rady SR, aby zmenili zákony o odbornom vzdelávaní a financovaní škôl a školských zariadení, ktoré parlament novelizoval v septembri tohto roka. Podľa zástupcov cirkevných a súkromných škôl sú totiž tieto novely diskriminačné a môžu dokonca viesť k ich zániku. Prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Slovenska Saskia Repčíková hovorí, že spustená petícia rieši viac problémov ako štrajk, ktorý sa zameriava hlavne na zvýšenie platov školských zamestnancov a viac prostriedkov do školstva.

Súkromné aj cirkevné školy odborárom vyčítajú, že nevyužili všetky zákonné možnosti na to, aby zabránili prijatiu spomínanej školskej legislatívy. Nedávno prijatá novela zákona o odbornom vzdelávaní dáva samosprávnym krajom kompetenciu rozhodovať o počte otvorených tried prvých ročníkov na stredných školách. Súkromné a cirkevné školy považujú za konflikt záujmov, aby o počte novootvorených tried rozhodovali samosprávy, ktoré samy zriaďujú školy. Na základe zmeny zákona o financovaní škôl a školských zariadení zas dostanú prostriedky na financovanie krúžkov všetky obce, a to aj tie, ktoré nemajú centrá voľného času. Peniaze im štát pridelí podľa počtu detí v obci. Tá ich následne má prerozdeliť centrám, ktoré deti navštevujú. Kritici však tvrdia, že samosprávy môžu peniaze využívať na iné účely.

Petíciu spoločne organizujú Slovenská komora učiteľov, Združenie katolíckych škôl Slovenska, Asociácia súkromných škôl a školských zariadení Slovenska, Združenie občanov miest a obcí Slovenska a rodičia z Iniciatívy rodičov za dobré školy.
 

Vyberte región